Direct van het land

Al in de oudheid bij de Grieken, Romeinen en Chinezen werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en lever kwalen.

De asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.


Voedingswaarde per 100 gram

 

KJ                         88

Kcal                      21

Eiwit                     2 gr

Koolhydraten     10 mg

Calcium              20 mg

Ijzer                      1 mg

Natrium               5 mg

Vitamine c           20 mg

Hoe weet je of asperges vers zijn?
  • Glanzende stengels
  • Als je de stengels tegen elkaar aanwrijft hoor je een piepend geluid
  • De onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn
Tips
  • Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar ze zijn een aantal dagen ook goed te bewaren in de koelkast in een vochtige doen
  • Wil je asperges langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen
  • Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in koud water. Hierdoor zijn ze beter te schillen
asperges-zaaien-oogsten-1
asperges-zaaien-oogsten-2
asperges-zaaien-oogsten-3